Zigeunermuziek vol

culturele rijkdom

en etnische diversiteit

Vele zijn op ries naar het Geluk. Wij hebben ontdekt dat de reis, het
Sintiromarus Trio
282235_3034204628774_1009397281_n
15
16

"Een ensemble met een geheel eigen klassieke zigeunersound"


 

Passie en hartstocht zijn de sleutelwoorden van het bijzondere zigeuner ensemble Sintiromarus. Het ensemble is opgericht in oktober 2006 door primas Blishta Hoopman, achterkleindochter van Wijlen Tata Mirando.

Sintiromarus concerteerde op het Festival Classique, Vredenburg Utrecht, Philharmonie in Haarlem, Doelen Rotterdam, International Gipsy Festival Tilburg en in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ook maakte het ensemble tournees naar Frankrijk, Italië en Duitsland. Tevens was het ensemble finalist op het Wereldculturen Muziekconcours in Vlaardingen en in oktober 2009 brachten zij hun 1ste CD “Latcho Drom” (goede reis) uit. April 2015 is de 2de CD uitgebracht genoemd “Impressions of Gipsy Life”. Tijdens de lockdown in maart 2020 speelde Sintiromarus in De Haagse Tour d'Amour waarmee we honderden oudere en eenzame Hagenaars hebben mogen ontroeren en kracht hebben kunnen brengen door onze muziek. Deze tour sloten we af in het Zuiderpark Theater.

Of ze nu een Hora, een Csàrdàs of Hongaarse dansen van Brahms spelen. Sintiromarus speelt muziek die al bij de allereerste maten de weg weet te vinden naar het hart met hun eigen “klasssieke zigeunersound”.

 

Beleef door muziek en verhaal het leven van de Sinti en Roma. Sintiromarus verwekt sensatie met hun muziek vol vuur passie en hartstocht. In hun muziek beleef je de reizen, herken je de culturen waarmee de zigeuners tijdens hun trektochten kennis maakten. De hunkering, de melancholie, feesten en je even vrij als een vogel voelen klinkt door in hun virtuoos spel. Primas Blishta Hoopman, sintezza van origine, schrijft sinds kort haar eigen composities voor Sintiromarus waarin zij als vrouwelijke primas laat zien en horen dat de zigeunermuziek de wereldtaal is die spreekt van ziel tot ziel. In haar composities hoor je haar eigen zigeuner ritme en muzikale vrijheid, die de weg weet te vinden naar het hart.

"Velen zijn op reis naar het geluk, Wij hebben ontdekt dat de reis het geluk is."


Latcho Drom!

Blishta Zaffia Hoopman, werd geboren in Arnhem, Nederland, op 23 november 1982 en ontving haar eerste vioollessen op zesjarige leeftijd. Op haar twaalfde werd ze aangenomen op devoorbereidende cursussen van het Koninklijk Conservatorium, waar ze vervolgens studeerde bij de beroemde vioolprofessor Qui van Woerdekom. Een jaar later trad ze als solist op met het Viotta
Jeugdorkest in Den Haag. Ze deed orkestervaring op bij het Viotta Youth Orchestra en het
Athenaeum Chamber Orchestra onder leiding van Alexandru Lascae. Bij het laatstgenoemde
orkest was Blichta ook concertmeester. In 2002 won Blichta de 1e prijs tijdens de finale van het“Princes Christina Concours” in Rotterdam.
Ze treedt op in binnen- en buitenland onder andere in Parijs op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur. In het najaar van 2003 trad ze op Curacao op en in de zomer van 2004 nam ze deel aan de internationale zomercursus “Mozarteum” in Salzburg, waar ze masterclasses volgde bij Mauricio Fuks. Ze volgde ook masterclasses bij Philippe Graffin en Isabelle van Keulen. In 2006 behaalde ze met onderscheiding haar bachelordiploma en in mei 2008 haar Master of Music bij Ilona Sie Dhian Ho en Jaring Walta.
Sinds oktober 2006 is Blichta ook de eerste violiste van het zigeunerensemble “Sintiromarus” dat ze zelf oprichtte.

Andor Horvath, geboren en getogen in Szeged (Hongarije), maakte al
lang muziek voordat hij zijn contrabas studie begon in Boedapest. In 2008
studeerde hij met glans af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Hein
van de Geyn en Frans van der Hoeven en in 2010 behaalde hij zijn Master of Music
in Jazz en Klassieke muziek.
Andor treedt in binnen- en buitenland op. Zo trad hij o.a. op in Duitsland, Italië,
Frankrijk, Slovenië, Griekenland, Hongarije en Servië. Hij trad op met grote musici
als George Benson, Branford Marsalis en Huub van de Lubbe.
Hij bracht meerdere cd’s uit met o.a. Ljiljana Buttler, Maurits Roes Trio,
Sintiromarus Marius Preda &The Unknown Allstars, EtnoSaraj, The Altered Destiny,
The Intercontinentals and Points of Light.
Tevens volgde hij o.a. masterclass en workshops bij Joe Lovano, David Liebman en
Reginald Veal, Branford Marsalis, Steve Coleman, Greg Osby, etc.
Festivals, concertlocaties: Thessaloniki, Athens, Concertgebouw Amsterdam, Anton
Phillipszaal, Naples, Milan, Budapest, Antwerpen, France, Bremen Jazz Festival,
North Sea Jazz Festival, The Hague Jazz Festival, Sziget/Hungary,
Projekten: Haagse Tour d`Amour, Het Vergeten Land Theater Tour, Afrikaanse
Veren Theater Tour, Mediterrane Sundance Theater Tour, Woeste Grond Theater
Show, EtnoSaraj Theater Tour,
Andor speelt verschillende muziekstijlen: Jazz, klassiek en zigeunermuziek. In elk
muziekgenre dat hij speelt, combineert hij de authentieke roots met zijn eigen
stijl en interpretatie.

Stanislav Mitrovic. (klarinet, saxofoon en zang) Geboren 1963 in Belgrado, Servië (vroeger Joegoslavië).Studeerde saxophone
( jazz) en basklarinet (klassiek) aan het Rotterdams Conservatorium vanaf 1988 tot
1995. In 1996 won eerste prijs op Nederlandse Jazz Concours met het duo
„Double B“ (samen met saxophonist-clarinetist Akos Laki). Speelt in jazz quartet
met gitarist Ratko Zjaca met verscheidene gastmusici , onder anderen: Denise
Jannah,John Patitucci, Steve Gadd, Al Foster, Reggie Workman, Randy Brecker,
Miroslav Vitous, Jeff „Tain“Watts… Vanaf 2005 speelt met de Balkan-jazz formatie
„Carlama Orkestar“. Van 2006 tot 2010, gespeeld met multi-instrumentalisten
theatergroep „ Wereldband“. Speelt tenor, alt, sopraan en bariton saxofoon,
klarinet, basklarinet en EWI. Dirigent van Woodstreet bigband in Den Haag.

Roeland Drost is van origine klassiek pianist en treedt solo op met een bonte mix van genres. Hij is daarnaast multi-instrumentalist, stemperformer, acteur/muziektheatermaker en componist van theatermuziek.

Roeland werkt in muzikaal verband vast met singer-songwriter Julie Scott (25 jarig jubileum nov 2019) en met Andre Manuel cabaretier/zanger/gitarist in de bands Fratsen en Dancing Dollekamp (1989-1996 en 2014-nu). Daarnaast regelmatig met Blishta Hoopman viool en Andor Horvath bas van Sintiromarus. Samen speelden zij onlangs een FLorence Kerstshow: liederen ter troost in Corona Tijd, vanaf een vrachtwagen langs verzorgingshuizen (dec 2020). Als acteur, componist, muzikant is Roeland verbonden aan theater Branoul, waar hij samen met Bob Schwarze en Sijtze van der Meer in Oblomov (mrt 2020), Animal Farm (2018) en Onder het Melkwoud (2019) speelde.
Roeland werkt regelmatig met Tatiana Radier aan poëzie programma’s rond een dichter (o.m. Pierre Kemp in 2019, Hans Lodeizen in 2012 -2015, J.J. Slauerhoff 2008-2010), was in corona tijd toetsenist in de Haagse Tour d’Amour, waarmee hij door de buitenwijken van Den Haag e.o. trok met live muziek en dans, o.m. met de DDDDD en leden van het Residentie orkest. Ook maakte hij met Sophie Plekker een voorstelling met ouderen in theater de Singel in Houten: Goud van Houten (aug-dec 2020).
Roeland regisseerde en speelde hier in Den Haag in de Jero papierwarenfabriek “Het Wonder van Jero” (2013) en “Woeste Grond” (2012) van Wilma Marijnissen over het afscheid van de autosloop in de Binckhorst; Mede-organiseerde “Festival Artventure” (2011) in theater de Regentes, eenonconventioneel ontmoetingsfestival tussen bedrijfsleven en artiestenwereld en speelde bij toneelgroep de Appel in “De Storm” (2006) en “De Goede Mens van Sezuan” (2007). Bij de Theatercompagnie in “Hooguit 17, een Garden party” (Amsterdam 2002), bij Het Hans Hof
Ensemble in “Stad bij Nacht” – reprise (2000) en bij De Kift in “Gaaphonger” (o.m. Lowlands
festival 1997).

Upcoming Events

Dakota Theater


do 22 juli 2021

aanvang: 19:00

reserveer hier


Szia Akusztik

Szeged, Hongarijevr 13 augustus 2021

aanvang: 19:30

Zie evenement hier
Huygens Festival


za 11 september 2021

aanvang: 15:15

Reserveer hier