Vioolles en Pianoles Voorburg
Huur Instrument

Het aanschaffen van een goede viool luistert erg nauw. Goedkope violen van grote of online bedrijven zijn dikwijls van slechte kwaliteit. Blishta adviseert daarom om violen altijd eerst te specialist te huren, zodat de viool regelmatig geruild kan worden afhankelijk van de groei van de leerling. Neem je kind mee naar de vioolbouwer, omdat de viool afgestemd wordt op de armlengte.
Hierbij een aantal kenmerken die een goede van een slechte viool onderscheiden:

 


  • Goede violen zijn vaak van spar en esdoorn; in tegenstelling tot triplex violen. Een triplex viool wordt sterk afgeraden i.v.m. de slechte klank. Deze vind je veel online voor een spotprijs, maar is niet mee te musiceren.
  • De stemsleutels van goede violen zijn van ebbenhout en pas gesneden. Is dit niet het geval, dan is de viool slecht te stemmen of ontstemt deze snel. Dat werkt zeer demotiverend.
  • Snaren bepalen voor een zeer groot deel de klank van je viool. Bij goedkope instrumenten zijn de snaren vaak dunne staalsnaren, die waggelen in toonhoogte en snel knappen. Bovendien snijden ze in je vingers, omdat ze dun en strak zijn. Ook snijden ze in de kam en trekken deze krom.
  • De strijkstok dient recht te zijn (van de bovenkant bezien, van de zijkant bezien heeft de strijkstok
    altijd een kromming). Daarnaast moet de strijkstok goed aangespannen kunnen worden, voldoende spanning hebben en toch de originele kromming behouden. Dit is heel bepalend voor de klank.


Een viool kun je huren voor een goede prijs bij Strijkinstrumentenshop Den Haag.


Wil je toch een viool kopen doe dit in overleg met Blishta en houd er rekening mee dat een goede complete vioolset rond de €800 tot €1000 kost.